Vajas kávé a fogyás szolgálatában? Elsőre talán merész ötletnek tűnik, de sokan esküsznek rá!
A vajas kávé népszerűsége folyamatosan növekszik, főként a keto diétát folytatók körében, akik az ital anyagcsere-élénkítő képességében reménykednek. De vajon tényleg hozzájárulhat a fogyás sikeréhez, vagy inkább érdemes távol maradni tőle?
A vajas kávé egy olyan ital, amelyet kávé, vaj, valamint kókuszolaj vagy MCT-olaj összekeverésével készítenek. Az alapja frissen főzött kávé, amelyhez egy evőkanálnyi vajat adnak (az eredeti recept szerint a legjobb, ha fűvel táplált tehénből származó vajat használunk - és egy evőkanálnyi kókusz- vagy MCT-olajat.)
A vajas kávé hívei gyakran megosztják tapasztalataikat arról, hogy az ital élvezete után felerősödik bennük az energia és a fókuszálás képessége. Különösen a keto diétát folytató emberek körében népszerű, hiszen sokan úgy vélik, hogy ez az ital támogatja a ketózis állapotát, amelynek során a szervezet zsírokat éget el energiaforrásként, így hozzájárulva a fogyási célok eléréséhez.
Az ital vonzereje nem csupán a diétázók számára fokozódik, hanem azok körében is, akik felfrissítenék reggeli szokásaikat, és valami új élménnyel gazdagítanák a napkezdést.
A vajas kávé számos módon segítheti a fogyást:
A vajas kávé magas zsír- és nagyon alacsony szénhidráttartalmú összetétele segíthet előidézni a ketózis állapotát. Ahogy már írtuk, a ketózis során a szervezet a szénhidrátok helyett a zsírokat használja fel energiaként, ami hatékony zsírégetést eredményezhet, és elősegítheti a fogyást.
A vajas kávéban található zsírok, különösen a MCT-olaj, hosszú távú teltségérzetet nyújtanak, így segítenek mérsékelni az éhséget és a nap során bevitt felesleges kalóriák mennyiségét. Ez a tápláló, krémes ital kiváló alternatívája lehet egy reggeli étkezésnek, hozzájárulva az összes kalóriabevitel csökkentéséhez.
A kávé koffeinje és az egészséges zsírok együttes hatása hosszú távú, stabil energialöketet nyújt, ellentétben a szénhidrátokkal, amelyek hajlamosak inkább csak átmeneti energiahullámokat generálni. Ez a kombináció segíthet megelőzni az energia hirtelen csökkenését.
A koffein önmagában is ismert anyagcsere-fokozó hatásairól. Serkenti a központi idegrendszert, növelheti a termogenezis folyamatát (a test kalóriaégetése hőtermelés céljával), és elősegítheti a zsírok bontását.
A vajas kávé alacsony szénhidráttartalma segíthet az inzulinszint egyensúlyban tartásában a véráramban. Az alacsonyabb inzulinszint támogatja a zsírok hatékonyabb lebontását és csökkenti a zsír felhalmozódását, így hozzájárulhat a fogyási folyamatokhoz is.
A vajas kávé kétségtelenül sokak figyelmét felkeltette jótékony hatásai révén, azonban az orvosi és dietetikai szakértők óvatos megközelítést javasolnak. Ennek oka, hogy az ital telített zsírsavakban gazdag, ami különösen aggályos lehet azok számára, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek vagy szív- és érrendszeri betegségekkel küzdenek. Érdemes tehát mérlegelni a kockázatokat, mielőtt beépítenénk ezt a különlegességet a mindennapi táplálkozásunkba.