Gondold végig, hol tervezed a következő étkezésedet: meglepő és elrettentő hírek érkeztek a plázák éttermeiből, ahol kellemetlen kártevőket fedeztek fel.


A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) alapos élelmiszer-biztonsági vizsgálatot folytatott több budapesti bevásárlóközpontban, mely során figyelemre méltó, extrém körülményekre bukkantak.

A Westend City Center, a Pólus Center és az Árkád Budapest bevásárlóközpontokban végzett vizsgálatok komoly problémákat fedeztek fel - számolt be róla az Index.

Az éttermek és a közös használatú helyiségek ellenőrzése során a hatóság több ponton is sérült burkolatokra bukkant, amelyek megnehezítik a felületek tisztán tartását. Ez pedig komoly higiéniai aggályokat vet fel, és kedvező környezetet biztosíthat a kártevők megjelenésének a vendéglátó egységekben. Továbbá, a nyersanyagok és a készételek tárolása számos helyen nem felelt meg a megfelelő szabványoknak, ami az élelmiszer-biztonság szempontjából kockázatot jelentett. A Pólus Centerben ráadásul a vendégek által használt tálcák tisztítását ugyanabban a térben végezték, ahol a zöldségek előkészítése is zajlott, ami tovább fokozta a higiéniai problémák kockázatát.

A hatóság azt is kifogásolta, hogy az alkalmazottak nem részesültek élelmiszer-higiéniai oktatásban, és nem rendelkeztek a megfelelő egészségügyi igazolásokkal sem. Az éttermekben vizsgált élelmiszerek közül rengeteget ki kellett vonni a forgalomból, mert lejárt a fogyaszthatósági idejük, vagy nem lehetett azt megfelelően ellenőrizni. Az NKFH elnöke, Német-Weingartner Lilla közleményben kifejtette, a hatóság a jövőben is kiemelt hangsúlyt fordít a vendéglátóhelyek ellenőrzésére, különös tekintettel azokra, ahol sok ember megfordul.

Related posts