Ezt a különleges tökös ízélményt kár lenne kihagyni! A balatoni fagylaltkészítő a legjobbak közé emelkedett a világban.

Somodi János csupán egy lépésnyire áll attól, hogy a világ legkiválóbb fagylaltkészítői között bizonyítsa tehetségét. A balatoni fagyikészítő, aki Somogy megye büszkesége, egyedüliként képviseli hazáját a Gelato Festival World Masters 2025-ös világbajnoki selejtezőjén, amelynek helyszíne Bologna.
Sütőtökös, fűszeres és mandulás a Torta della Nonna fantázianevet viselő fagylalt, amellyel Somodi János a legjobb kilenc közé jutott a Gelato Festival World Masters 2025-ös selejtezőjében. A három éve tartó versenyben a balatoni fagyikészítő az egyetlen somogyi, noha többen is versenyben voltak a szakmai elismerésnek számító jelöltségért.
Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida fagyizó tehetséges fagylaltmestere 2022-ben különleges alkotással készült a versenyre: megalkotta a Torta della Nonnát, amely azóta is sokak szívét elnyerte.
A fagyi inspirációja egy különleges élményből származik: régebben Kéthelyen vacsoráztunk egy étteremben, ahol egy olyan desszertet kóstoltam, amelynek ízvilága magával ragadó volt. Az az elbűvölő íz még sosem hagyott el, ezért egy idő után visszatértem csak azért, hogy újra átéljem ezt a gasztronómiai csodát. Ekkor határoztam el, hogy ezt a páratlan ízélményt fagyis formában szeretném megosztani másokkal - mesélte Somodi János, az új fagylalt recept megálmodója.
A többi már a múlt ködébe vész, és mivel a Gelato Festival World Masters első elődöntője zajlott, nem volt kérdés, hogy a sütőtök is helyet kap a fagyik között.
Balatoni fagyikészítő a világ legjobbjai között: egy igazi ízélmény, amely a magyar nyár varázsát idézi!
A fagylalt különlegessége egy enyhén sós avolai mandula alap, amelyhez pörköletlen, natúr mandulát használok. A fagyi alapjául szolgáló barnacukor és nyers nádcukor keveréke nemcsak színt ad, hanem mélyebb ízjegyeket is csempész a keverékbe. Ezt a gazdag alapot egy fűszeres, házi sütőtökkrémmel rétegezem, amelyet úgy készítek el, hogy a sütőtököt alaposan megsütöm, pürésítem, majd cukor, hársméz, kardamom, fahéj és gyömbér társaságában felfőzöm. A fagyiba kerülő masszához pörkölt pekándiót, diót, brazildiót és kesudiót keverek. A diók egyik részét cukorszirupban infúzálom, míg a másik felét grillázsba mártom, így egyedi textúrájú, roppanós élményt biztosítanak. A diófélék finomra darálása pedig végképp megkoronázza a fagyit, amelynek elkészítésében a balatoni fagyikészítő mesélt nekünk a Torta della Nonna titkairól.
A kreáció olyan lenyűgözőre sikerült, hogy időközben elnyerte az Év fagyija díjat. Somodi János azóta is szüntelenül dolgozik a recepturán, folyamatosan csiszolva azt, hogy a bolognai döntőben a legjobbat nyújthassa, és megmutathassa tehetségét a világbajnokságon is.
- Ez egy rendkívül rangos verseny, amelyre a világ minden szegletéből érkeznek fagylaltkészítők. Olaszországban rendezik meg, és igazi nagy eseménynek számít. A résztvevőknek 2-3 napon át lehetőségük lesz a fagyik kóstoltatására, és a zsűri előtt is be kell mutatniuk a kreációikat. Éppen ezért segítőkkel fogok érkezni - osztotta meg Somodi János.
Csupán két hét maradt hátra a balatoni fagyikészítő számára, hogy minden részletet tökéletesen kidolgozzon a közelgő nagy verseny előtt. Ezen a rendezvényen dől el, ki lesz az a szerencsés, aki hazánkat képviselheti a világ legnevesebb fagyis szakmai megmérettetésén.