Ez a közkedvelt nyári zöldség veszélyt rejthet magában: fontos, hogy odafigyelj arra, miként készíted el és fogyasztod el!

Ingyenesen frissítheted otthonodat: íme, hogyan juthatsz állami támogatáshoz!
A nyári hónapokban alig találni olyan magyar étkezőt, ahol ne tűnne fel legalább néhányszor a nyár igazi sztárja, a cukkini.
Ha túlságosan keserű a cukkini, akkor komoly gondokat okozhat, mérgező tüneteket és hascsikarást idézhet elő.
A cukkini egy igazi táplálkozási kincs, tele rostokkal, amelyek nemcsak az emésztést segítik, hanem a bélflóra egészségét is támogatják. Kalóriatartalmának alacsony mivolta miatt kiváló választás a fogyókúrázók számára, miközben gazdag vitaminforrás, beleértve a C- és A-vitamint is. Antioxidáns tartalmának köszönhetően védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen, továbbá erősíti az immunrendszert is. Magas víztartalma révén hozzájárul a hidratáltsághoz és a bőr ragyogásához. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, mert bizonyos esetekben a cukkini is rejthet magában kockázatokat az asztalon.
"Nemrégiben két figyelemfelkeltő eset hívta fel a figyelmet a tökfélék fogyasztásával összefüggő, viszonylag ritka cucurbitacin-mérgezésre" - figyelmeztettek a közelmúltban közzétett Facebook-bejegyzésükben az élelmiszeripari trendek és kockázatok monitorozására specializálódott Rizikometer. Az esetek részleteit a FoodSafetyNews cikkére hivatkozva osztották meg - számolt be róla a hazipatika.com.
Egy 54 éves cseh nő súlyos hasi fájdalmakkal, hányással és véres hasmenéssel került kórházba, miután már tíz órája szenvedett a tünetektől. A kórházba érkezése előtt mindössze sült cukkinit fogyasztott, amelyet szokatlanul keserű íze miatt gyanúsnak talált. A Cseh Toxikológiai Információs Központ elemzése alapján a nő állapotát cucurbitacin-mérgezés okozta, ami a keserű ízű zöldségekben található toxinra utal.
A cucurbitacin egy olyan természetes vegyület, amely a tökfélék családjába tartozó növények, mint például a cukkini, az uborka és a tök keserű részeiben található. Még kis mennyiségben is rendkívül mérgező hatású lehet, és súlyos emésztési problémákat okozhat, így például hányingert, hasmenést és hasi fájdalmakat. A cucurbitacin mérgezését általában a keserű ízű tökfélék fogyasztása idézi elő. Éppen ezért lényeges, hogy kerüljük a keserű zöldségek elfogyasztását, és mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a mérgezés jelei merülnek fel.