A Bizottság meghozta a döntését: jelentős átalakulások várhatóak számos élelmiszeripari terméknél 2026-tól kezdődően - számol be az Agro Napló.
Az Európai Bizottság újabb lépéseket tesz az élelmiszerbiztonság terén, hogy hatékonyabban védekezzen a Listeria monocytogenes baktérium ellen. A frissített rendelet nemcsak a gyártókra, hanem az élelmiszeripari vállalkozások szélesebb körére is kiterjeszti a felelősséget, ezzel is biztosítva, hogy a fogyasztásra szánt élelmiszerek ne tartalmazzanak kórokozókat. Az intézkedés szükségességét az elmúlt években tapasztalt, aggasztóan megnövekedett lisztériózis esetek száma indokolja az Európai Unión belül – számolt be a Food Safety Magazine.
Az Európai Bizottság módosította a 2073/2005/EK rendeletet, amely az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumait szabályozza. A változtatás célja, hogy kiterjessze a Listeria monocytogenes baktériummal kapcsolatos követelményeket az élelmiszeripari vállalkozókra. A korábbi szabályozás szerint a gyártóknak biztosítaniuk kellett, hogy a fogyasztásra kész élelmiszereknél már 25 gramm termékben se legyen kimutatható a baktérium, mielőtt a termék elhagyja az előállító létesítményt. Kivételt képeztek azok az esetek, amikor a gyártó bizonyítani tudta, hogy a baktérium szintje nem haladja meg a 100 kolóniaképző egység/gramm (cfu/g) határértéket a termék teljes eltarthatósági ideje alatt.
Az új szabályozás jelentős mértékben kibővíti a felelősséget az élelmiszeripari szereplők szélesebb spektrumára. A módosított rendelkezés értelmében "a felelősség kiterjed arra, hogy az érintett RTE-élelmiszerekben ne fordulhasson elő az L. monocytogenes baktérium, és ez a kötelezettség mostantól minden olyan esetet magában foglal, amikor az élelmiszerek teljes eltarthatósági idejük alatt forgalomba kerülnek." Ez azt jelenti, hogy a teljes élelmiszer-ellátási lánc során minden egyes lépésnél garantálni kell a megfelelő védelmet e baktériummal szemben.
A szigorítás mögött az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb jelentése bújik meg. A dokumentum rámutat, hogy 2021 és 2022 között a lisztériózisos esetek száma az EU területén 15,9%-kal emelkedett, és 2022 a legutóbbi tíz év egyik legmagasabb esetszámát hozta magával.
Az új követelmény 2026. július 1-jén lép hatályba, így az élelmiszeripari vállalkozóknak elegendő idejük lesz felkészülni a változásokra. A módosítás célja, hogy következetesebb szintű védelmet biztosítson az élelmiszer-ellátási lánc egészében, ezáltal jobban megvédje a lakosságot az élelmiszerekkel terjedő L. monocytogenes-fertőzéstől.
A szakértők kiemelik, hogy a 100 cfu/g-ot meghaladó L. monocytogenes-szel szennyezett élelmiszerek fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ennek fényében az EU szabályozásai különös figyelmet fordítanak azokra a fogyasztásra kész élelmiszerekre, amelyek eltarthatósági idejük alatt lehetőséget adnak a kórokozó elszaporodására, így túllépve ezt a megengedett határértéket.