Bezár az egyik legkülönlegesebb street food helyszín a főváros szívében.


A vendéglátás világa folyamatosan átalakul, hol új helyek nyílnak, hol a régiek zárják be kapuikat. Most azonban egy különösen kedves kis hely búcsúzik Újbudán, amely sok szép emléket hagyott maga után.

Az olyan tematikus kis ételbárok, mint amilyen a Császármorzsa volt, igazán színesítik egy nagyváros gasztronómiai palettáját. Amikor egy remek alapötlet megszületik, és arra építve formálnak meg egy helyet, az igazi varázslat kezdődik. Ezekben a hangulatos kis étkezdékben, pizzériákban, burgerezőkben és sütizőkben gyakran maguk a tulajdonosok állnak a pult mögött, tele szenvedéllyel és elkötelezettséggel valósítják meg álmaikat. Ők maguk keverik a tésztát, sütik a pitét és szolgálják fel a friss ételeket, így minden falatban ott van a személyes érintés és a szeretet.

Bezzeg Anita és Heltovics Éva 2022-ben valósította meg szerelemprojektjét, ami egy egyszerű és közkedvelt édes tésztafélére épít. A császármorzsa nemzeti kedvenc, sőt a szeretete az országhatárokon is átnyúl, hiszen az osztrákoknál is afféle alapédesség. A lányok nem is hagyták szó nélkül a kettős identitást, mind a két verziót étlapra tették: a morzsásabb magyart és a palacsintatésztás osztrákot, sőt a kettőt ötvözték is egymással. Az étterem nevét angol-német mixben is feltüntették, ez lett a viccesen hangzó Hungarian Kaiserschmarrlerei. Sőt, ez év elején még egy üzlettel jelentkeztek, az I. kerületi Fő utcában is nyitottak egy helyet, ez lett a Kaiserschmarrlerei - Császármorzsa plus.

A "street food" kifejezés talán nem a legmegfelelőbb, hiszen itt nem klasszikus értelemben vett utcai étkezésről van szó, mint például egy lángosos bódé, egy járdán álló burgerező vagy egy food truck. Ez a hely inkább egy kis bájos ételbár volt egy saroképületben. A varázsát tovább fokozta, hogy a lakóház belső udvarának zöld kertjében is voltak asztalok, ahol igazán hangulatos környezetben lehetett élvezni az étkezést.

Hitvallásuk így szólt: "A császármorzsa manapság méltatlanul a háttérbe szorult, és csupán néhány elegáns étterem desszertmenüjében bukkan fel, míg a konyhánkban szinte feledésbe merült. Amikor elkezdtük megosztani az ötletünket ismerőseinkkel, a legtöbben csak annyit mondtak: 'De rég ettem, és akkor is csak az iskolai menzán.' Ekkor elhatároztuk, hogy visszahozzuk ezt a méltatlanul elfeledett finomságot! Császármorzsát mindenkinek, kezünkbe! Az ízek újjáélesztésére indított küldetésünkkel szeretnénk újra népszerűvé tenni ezt a nagyszerű desszertet!"

"Az első napunk szinte a végünket jelentette, annyira kimerültünk, de aztán az első napi forgalom tízszeresét már simán hoztuk egyedül is. Négy év alatt összesen 13 tonna grízes morzsát sütöttünk meg közösen! Eközben az italok mellett árultunk lepényeket, crumble-t, különféle quiche-eket, leveseket, puszedlit, de a legnagyobb kedvencünk mindig is a smarni volt. Sokan kértétek az osztrák és magyar verzió fúzióját, amelyet kedves barátunk és munkatársunk, Szkladi a 'monarchia' névvel illetett" - emlékeznek vissza búcsúzásukkor.

A Császármorzsa jól illett a XI. kerületbe, Újbudára. A változatos vendéglátóhelyekkel teli Bartók Béla úthoz közel nyílt, volt bennük lendület, közvetlenség, szerethetőség. A bezárás hátteréről csak annyit írtak az elköszönésükben, hogy már egy ideje érlelődött a döntésük, és most végül személyes okokból, egy költözés miatt hozták meg azt.

Augusztusban még lehetőséged van élvezni a finom falatokat, hiszen a hely még nyitva áll. A bezárás előtt pedig különleges akciókkal készülnek, hogy egy utolsó emlékezetes smarnizásra csábítsák a vendégeket. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Related posts